niedziela, 16 lutego 2014

Smaczne śniadanko i pyszny obiadek, czyli papusiu.

Chciała bym podzielić  się z wami przepisami na " Cynamonowe naleśniki z jabłkami'', które tak na prawdę można jeść na śniadanie, obiad lub kolację oraz przepisem na superancką ''Babciną zupę pomidorową z nutą świeżych ziół".

Cynamonowe naleśniki z jabłkami. 

Pyszne jabłkowo-cynamonowe naleśniczki na pewno będą smakować dzieciom. Puszyste, zdrowe, smażone na bardzo małej ilości oleju.




Składniki:
 
  • dwa średnie jabłka
  • ok pół litra mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 1 jajko
  • ok. 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru białego
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia.

Cynamonowe naleśniki z jabłkami. - PRZYGOTOWANIE:

Ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na chwilę.Do wysokiej miski wlewamy i wsypujemy wszystkie składniki oprócz jabłek i mąki i mieszamy dokładnie.Po wymieszaniu dodajemy po woli mąkę i miksujemy. Zostawiamy sobie ok 1/2 szklanki mąki. Dodajemy jabłka, znów mieszamy i jeśli uznamy że konsystencja jest za rzadka wtedy dosypujemy po woli resztę mąki.Natomiast jeśli wyjdą nam za gęste można dodać trochę wody gazowanej lub mleka.Naleśniki powinny mieć w miarę rzadką konsystencję. Rozgrzewamy patelnię i tylko smarujemy pędzelkiem z olejem. Na ciepłą patelnie nalewamy nie duże naleśniki a ich nadmiar łyżką rozprowadzamy na boki tak żeby nie były za grube.Smażymy na małym ogniu z obu stron do koloru jasno brązowego. Zdejmujemy usmażone naleśniki z patelni, ponownie smarujemy patelnię pędzelkiem i nakładamy kolejną porcje ciasta aż do jego wyczerpania . Gotowe naleśniki można posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego.



 Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów 

Ulubiona zupa moich dzieci. Zupa jak u Babci, bez przecieru z puszki, na naturalnych pomidorach wcześniej pasteryzowanych. Wyjątkowego smaku pomidorom dodają świeże zioła. Podana z cienkim makaronem smakuje wyjątkowo dobrze.
Składniki:
 
  • ok.4 żeberka wieprzowe
  • 1 litr pomidorów pasteryzowanych
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • por
  • kawałek selera
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziela angielskie
  • 3 łyżeczki jarzynki
  • po 2 gałązki koperku, natki i bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • ZABIELACZ.
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • łyżka śmietany
  • łyżka mąki

Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów - PRZYGOTOWANIE:

Do garnka 10L wkładamy uprzednio umyte mięso i  zalewamy wodą. Dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy na małym ogniu.Po zebraniu szumowin dodajemy marchew, pietruszkę, selera, por, listki laurowe, ziele angielskie i jarzynkę. Pozwalamy wywarowi delikatnie się gotować przez ok.30 min. Dodajemy pasteryzowane pomidory i po ok. 10-15 minutach od ponownego zagotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Jak już mięso będzie miękkie, na ok 10 min. przed zabieleniem dodajemy świeże zioła. Składniki do zabielenia porządnie wymieszać w słoiku po czym dolać do nich szklankę przygotowanej zupy aby się śmietana nie zważyła i wlać do garnka.Zagotować i gotowe. Podana z makaronem cienkim smakuje wyśmienicie.
 Polecam.



 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię Twój blog więc byłoby mi miło gdybyś mnie zaobserwowała :*

    paradiska-life.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń