Cynamonowe naleśniki z jabłkami.
Pyszne jabłkowo-cynamonowe naleśniczki na pewno będą smakować dzieciom. Puszyste, zdrowe, smażone na bardzo małej ilości oleju.
Składniki:
- dwa średnie jabłka
- ok pół litra mleka
- szklanka wody gazowanej
- 1 jajko
- ok. 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru białego
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia.
Cynamonowe naleśniki z jabłkami. - PRZYGOTOWANIE:
Ścieramy
jabłka na tarce o dużych oczkach i odstawiamy na chwilę.Do wysokiej
miski wlewamy i wsypujemy wszystkie składniki oprócz jabłek i mąki i
mieszamy dokładnie.Po wymieszaniu dodajemy po woli mąkę i miksujemy.
Zostawiamy sobie ok 1/2 szklanki mąki. Dodajemy jabłka, znów mieszamy i
jeśli uznamy że konsystencja jest za rzadka wtedy dosypujemy po woli
resztę mąki.Natomiast jeśli wyjdą nam za gęste można dodać trochę wody
gazowanej lub mleka.Naleśniki powinny mieć w miarę rzadką konsystencję.
Rozgrzewamy patelnię i tylko smarujemy pędzelkiem z olejem. Na ciepłą
patelnie nalewamy nie duże naleśniki a ich nadmiar łyżką rozprowadzamy
na boki tak żeby nie były za grube.Smażymy na małym ogniu z obu stron do
koloru jasno brązowego. Zdejmujemy usmażone naleśniki z patelni,
ponownie smarujemy patelnię pędzelkiem i nakładamy kolejną porcje ciasta
aż do jego wyczerpania . Gotowe naleśniki można posypać cukrem pudrem.
Życzę smacznego.
Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów
Ulubiona zupa moich
dzieci. Zupa jak u Babci, bez przecieru z puszki, na naturalnych
pomidorach wcześniej pasteryzowanych. Wyjątkowego smaku pomidorom dodają
świeże zioła. Podana z cienkim makaronem smakuje wyjątkowo dobrze.
Składniki:- ok.4 żeberka wieprzowe
- 1 litr pomidorów pasteryzowanych
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- por
- kawałek selera
- 3 listki laurowe
- 5 ziela angielskie
- 3 łyżeczki jarzynki
- po 2 gałązki koperku, natki i bazylii
- sól i pieprz do smaku
- ZABIELACZ.
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka
- łyżka śmietany
- łyżka mąki
Babcina pomidoróweczka z pasteryzowanych pomidorów - PRZYGOTOWANIE:
Do garnka
10L wkładamy uprzednio umyte mięso i zalewamy wodą. Dodajemy łyżeczkę
soli i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy na małym ogniu.Po zebraniu
szumowin dodajemy marchew, pietruszkę, selera, por, listki laurowe,
ziele angielskie i jarzynkę. Pozwalamy wywarowi delikatnie się gotować
przez ok.30 min. Dodajemy pasteryzowane pomidory i po ok. 10-15 minutach
od ponownego zagotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Jak już
mięso będzie miękkie, na ok 10 min. przed zabieleniem dodajemy świeże
zioła. Składniki do zabielenia porządnie wymieszać w słoiku po czym
dolać do nich szklankę przygotowanej zupy aby się śmietana nie zważyła i
wlać do garnka.Zagotować i gotowe. Podana z makaronem cienkim smakuje
wyśmienicie.
Polecam.
Bardzo lubię Twój blog więc byłoby mi miło gdybyś mnie zaobserwowała :*
OdpowiedzUsuńparadiska-life.blogspot.com